Blog

Amikor még azt hittem, "Meg tudjuk válltani a világot".....

2012.12.12 13:17

 

Osszuk meg a magyart!

 

 

Megosztás!! Ez egy szép MAGYAR szó! Mit, is jelent? Egy egészet, kettő vagy több részre tagolni.

Ez mindig is jó taktikának bizonyult, mikor a „hadakat” kellett több részre osztani, hiszen a kisebb csapattesteket sokkal könnyebb volt legyőzni, megsemmisíteni, mint ha egyben a derékhaddal kellett volna meg küzdeni. Alkalmazták is derék hadvezérek a világ minden táján, sikerrel.

Na ezt a taktikát választották a bal oldali deréknek éppen nem mondható politikusaink, mert tudták ha megosszák a tömegeket, akkor könnyebben el lehet kergetni a kis gyülekezéseket, és még azt sem lehet mondani rájuk hogy nem engedték a gyülekezési szabadságot, a szabad szólást. Beépítettek mindenhova szószólókat, akik mindig irányították a kisebb csoportosulásokat. Ha esetleg két társaság mégis talált közös nevezőt, máris indult az akna munka. Ezt az embert nem szeretjük mert azt mondta, vagy ezt mondta. Mindig volt indok, hogy azokat az embereket, akik vállukra vették volna a társaság, a társadalom sorsát, ellehetetlenítsék, megsemmisítsék, teljesen tönkre tegyék. Így hát többnyire maradt a családi beszélgetéseknél történő „világmegváltás”! Magasabb szinten a „kocsmai”, esetleg a településeken összejött néhány tenni akaró ember. De ez volt a legmagasabb szint idáig! Innen nincs tovább gondolhatnánk, mert a szomszéd település „lázadói” , már nem fogadták el a mi első emberünket, de mi sem fogadtuk el az ő szóvivőjüket.

Tökéletes volt az aknamunka! Az meg sem fordult senki fejében hogy ez mesterkélt ürügy, mert mindenki azt akarja mint mi, csak éppen másként mondja el. Elbeszéltünk egymás mellett.

De csak idáig!!!!!

Hat évvel ezelőtt, 14 egyetemista megalakította a JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALMAT, mint társadalmi szerveződést. A hatalom ezt hagyta, mert azt gondolták 14 fiatal úgysem tud semmit csinálni. Tévedtek! Most az egyszer, hál' ISTENNEK nagyot! Azóta ez a kis csapat kinőtte magát, párttá alakult, és rengeteg borsot tört már idáig is a bal oldal orra alá, de még fognak is fejfájást okozni a „libatolvaj” féléknek. Nem korruptok, szeretik, féltik HAZÁJUKAT, és ezért tenni is akarnak, és tesznek is! Van aki csak „szórólapokat terjeszt”, van aki „szervez”, és vannak akik összefogják az egész mozgalmat! Ez már komoly csapatmunka, amit már nem tud megállítani senki és semmi. Mostanára már rájöttek a bolsi hazaárulók is hogy ezekkel a JOBBIKOSOKKAL számolni kell. Méghozzá komolyan kell számolni, mert lesöprik a bal oldalt a politikai palettáról.

Ez nem fikció! Komoly veszély!!!

Hiteles vezetőik vannak, elismert képviselőik, akik azt teszik amit a választóik várnak tőlük. És ez a kulcs szó! Mert egy képviselőt, egy küldöttet azért küldenek a megfelelő helyre, hogy azoknak az embereknek a gondolatait akaratát képviseljék, akik odaküldték őket, és ne a saját „pecsenyéjüket” sütögessék. Mert most ez a trendi. Velejéig romlott a mai politikai vezetés! Egymást védik, bújtatják, korrupciós ügyekbe keverednek, illegális kifizető helyeket hoznak létre, amin keresztül lopják a MAGYAR NEMZET vagyonát, és osszák egymás között. Ez már gusztustalan! Ezek a politikusnak nem nevezhető „csúszómászók”, nem érdemlik meg hogy MAGYARNAK nevezhessék magukat. Eladták és eladnák az értékeinket, mindent ami fogható. Visznek már innen mindet ami jó, élelmiszert, fát, olajat, magyar fajta állatokat, szalmát, szénát, mindent ami mozdítható! Most az IVÓVÍZ kincsünk a cél. Európában nem lehet meginni a vizet ami a földből jön, mert egészségtelen. Nekünk van természetes ivó, ásvány, és termál vizünk is. Most ezt akarják eladni, hogy utána vehessük vissza ha inni akarunk! Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Nem hagyjuk, nem akarjuk és meg is védjük! Minden áron! Legalább az maradjon meg nekünk amit még nem tudtak elherdálni, leosztani!

Szerencsére vannak, és egyre többen vannak azok, akik látják az alagút végét, és a JOBBIKOT támogatják, belépnek sorainkba és tudják hol a helyük! Mert sokan vannak még akik nem tudják hova születtek, milyen nemzetiségiek. Identitászavarban szenvednek! Ezeknek az embereknek szeretném felnyitni a szemüket lássanak az orruknál tovább, mert lehet hogy késő lesz! A negyven- ötven éves „agymosást” nehéz kitörölni az emberek fejéből! Pedig ki kellene mihamarabb, mert az időnk vészesen fogy. Már mint a Nemzeté!!!!! Nemzeti „nagy csatában” kell gondolkodni, nem holmi „rebellióban”! Itt már nem elég a „pusztába kiabált szó”, a tények feltárása és ezeknek a közszemlére helyezése, hanem tenni kell.! Igen , TENNI KELLELLENE! Nem is keveset, mert ez a munka amit bevállaltunk, nem „délutáni séta”, hanem kemény, „ORSZÁGMEGMENTÉS” és utána „ORSZÁGÉPÍTÉS”!!!!! Ha ezt meg akarjuk valósítani, akkor „korán kell kelni és későn feküdni”, tehát sokat dolgozni! Rendkívül sokat, és nagyon hosszú időn át! Most ezek a kilátásaink, de ennek ellenére hívom sorainkba azokat, akik még egy kicsit is MAGYARNAK érzik magukat. Azok akik ennek ellenére is azt hangoztatják hogy nem lehet tenni semmit, sőt vannak akik , így kategórikusan kijelentik hogy szégyenlik hogy magyarok, azokkal nincs mit tenni,.azt kell velük csinálni, mint a „hűtlen kedvessel”, hagyni kell menni, mert az már nem fog változni soha. Sajnos!.

Gondolatok százai cikáznak a fejemben, ezt is meg kellene csinálni, azt is meg kellene csinálni, de rájöttem mindent nem tudok egyedül felvállalni, mert az energiám véges. Tehát ezért kell „csapatot építeni”, mi több „sereget”. Ebben kell gondolkodnunk, mert az ellenség gusztustalan ,gátlástalan, korrupt és becstelen! Igen tudatosan írtam az ellenség szót, mert azok akiket a fentebb említett jelzőkkel kellett felruháznom, nem érdemlik meg, az ellenfél jelzőt, mert az valamilyen szinten ez a becsületes harcot lenne hivatott kifejezni, nem pedig az általuk alkalmazott aljas munkát, amivel próbálják a becsületes embereket „kicsinálni”! Segítséget kérek Tőletek TESTVÉREIM, MAGYAROK! KÉRLEK SEGÍTSETEK!!! Nem szabad, nem lehet hagyni, hogy a HAZAÁRULÓ vezetőink lesöpörjenek bennünket Európa „színteréről”!

Minden segítség segítség, még az is amiről azt gondolnánk alapból hogy semmit nem jelent. Mi minden csekélységet tudunk használni. Még a jó tanácsot is!

Van egy civil szerveződés, a MAGYAROK SZÖVETSÉGE, komoly taglétszámmal. A programjában ugyanazokat az elképzeléseket mondják, mint a JOBBIK , csak máshogy fogalmaznak! Elbeszélünk egymás mellett?! Nem kellene!!!!! Velük is össze kellene fogni, nem párhuzamosan egymás mellett menni, hanem együtt! Mert a vezetőik nem igazán állnak a helyzet magaslatán! Együtt közös erővel kellene eltakarítani a szemetet, a „politikai szemetet”! Most erre van szükség, mert mint említettem már MEG VAGYUNK OSZTVA! „Kis csapatonként” akarnak bennünk legyőzni, mert az összefogott MAGYARSÁGGAL, még szembenézni sem mernek! Igen , nem is mernek! Mert a kockázatot nem merik felvállalni, csak a biztos győzelmet szeretik. Ők nem HAZAFIAK, nem tudják mit jelent ez a szó. Pedig ez egy „beszédes” MAGYAR szó! A HAZAFI, ha kell az életét is feláldozza az eszméért, a HAZÁÉRT! Egyenlőtlen harcba is belemegy, mert a HAZASZERETET VEZÉRLI! Erről ennyit!!!

A HATVANNÉGY VÁRMEGYE is civil szerveződés, melyek szintén azt akarják amit az előbb felsorolt két szervezet, csak ők kicsit „erőteljesebben” fogalmazva. Őket már valószínűleg a „segítőink” közt tudhatjuk, de majd kiderül a vallatásnál! Őket merném IGAZ HAZAFINAK mondani, míg a MAGYAROK SZÖVETSÉGE tagjai, nem mindig tudják, hol a helyük. Tőlük kérnék konkrét választ. Valljanak szint!!!! Mondják ki „fehéren-feketén” hova sorolják magukat?!

Számítunk a segítségükre, harcukra, méghozzá a „JOBBSZÁRNYON”!!! Így együtt LEGYŐZHETETLENEK vagyunk!!! Így tudjuk MEGMENTENI, MEGVÉDENI, ÚJJÁ ÉPÍTENI A HAZÁNKAT. Ehhez kérem minden magát MAGYARNAK valló HONFITÁRSUNKAT, hogy álljon fel! „TALPRA MAGYAR, HÍ' A HAZA..............”,

„RABOK LEGYÜNK, VAGY SZABADOK?.............”

 

Vagy tűnjön el végleg a MAGYAR? Ezt kell eldönteni! De csak azoknak, akik nem tudják HOL A HELYÜK!

Ha segíthetek egy „Kormorán” dalszöveggel, „MAGYARORSZÁGON SZÜLETTEM? MAGYAR EMBER LETTEM..................!”

Ez talán segít!

Köszönöm ha átgondolják írásom lényegét!

 

Szerző: Pungor „Phartus” Ferenc

 

Ami úgy gondolom teljesen fölösleges volt.....

2012.12.12 12:09

2008 végén kezdett alakulni valami "összefogás féle", a Magyarok Szövetsége, amiről többen azt gondoltuk, hogy lesz belőlle valami hasznos a Nemzetünknek, Hazánknak, Honfitársainknak.

Nagyon hamar kiderült, hogy ez is mint a többi hasonló, akár nézetektől függően is, nem más mint egy megosztó kezdeményezés, ami mellesleg a kezdeményezőknek valószínüleg csak simán üzlet.

Szinte párhuzamosan szerveződött újra szombathelyen a Jobbik is, ahol szintén hangzatos "program", vagyis a legfőbb vezetőség álltal előre irányzott tevékenységek, szlogenek, tennivalók kerültek előtérbe.

Mivel mindkét szerveződés céljai, elképzelései tetszettek és számomra válalhatóak voltak, tettem a dolgom, amit elvártak tőlem a társaim és a "feljebbvalóim"! Azt hittem/hittük, hogy most aztán elindúlt valami, ami kivezet Bennünket Büszke Magyarokat a mély gödörből!

Tévedtünk!!! Miért is???

 

folytatom.....

 

Ebben is Aktívan vettem részt mint szervező.

2012.12.07 14:23

 

I. Vasi szer
és
MAGYAROK VÁSÁRA CSEMPESZKOPÁCS

 




 

A rendezvényt Magyarok szövetsége Szombathelyi szervezete rendezte 2009, 08. 08. napján Csempeszkopácson.

Verőfényes napra ébredt a vasi kis falu. Minden készen állt, a szűk szervező gárda várta a vásározókat, kézműveseket, fellépőket. Előtte napokban mindent helyre tettek, hogy fennakadás ne rombolja az összképet. Ebben nem kis segítséget nyújtott a 300 lelket számláló település Vezetősége, akik az első perctől fogva teljes "mellszélességgel" támogatták a gondolatot, és az Önkormányzati testület teljes felszerelését rendelkezésre bocsájtotta, "dolgos" kezekkel egyetembe. Hasonló programmal, az 1200 körül épült kápolnát körülvevő történelmi parkban már tizedik alkalommal szórakoztatták idén "pünkösdkor" a nagyérdemüt. A két program abban külömbözött, hogy a már hagyományos, az középkori vásár, az utóbbi pedig fellépőkkel, hagyományőrző csoportokkal bővített, a MAGYAR embereket összehívó és fogó rendezvény volt.

Köszönet a szervezőknek, a településnek, a résztvevőknek és mindenkinek, aki valamit tett a jó ügy érdekében!!!
A programból:

Koszorúzás az Őseink emlékműve előtt

Istentisztelet

Gyalogos ijász bemutató

Balogh József Író tanár és Simó József irodalmi félórája

Csikós bemutató

Szt. György Lovagrend hadi bemutatója

Baranta bemutató

Korabeli könnyű lovas és gyalogos harci bemutató

Magyar kutyafajták bemutatója

Sólymász bemutató

"Szívhang" énekkar, citera zenekar, tárogató és duda előadás, a "Gyöngyöshermáni" kórus, valamint néptánc bemutató
Résztvevők:

A teljesség igénye nélkül.

"Magor" ijász eggyesület, "Aja'Gur" ijász eggyesület, Marton Ágoston és harcosai, Szombathelyi Baranta harcosok, Szt. György Lovagrend, Dobrádi György,

Mit is jelent nekem a "Várakozás"(Advent)?

2012.12.02 08:13

Miért is írom a "várakozást"? Mert számonra az ősi hit rendkívűl sokat jelent! Az ugyanúgy egy "Isent", a TEREMTŐT tisztelő, mint a Vajk (István) óta keresztény hitnek nevezett színjáték,csak őszinte és nem álszent.

Szóval! Számomra az év legmeghittebb időszaka ez! Sokkal érzékenyebb, elnézőbb és sebezhetőbbnek érzem magam ilyenkor! Ez nem biztos, hogy jó, de mit tudok tenni? Ilyen vagyok! Várom az ünnepeket, mint mindenki, mert szeretem ha örömet szerezhetek családtagjaimnak és a körülöttem élő idegeneknek is.

Ezért sokszor megrónak, elmondanak minden "hülyének", de nem bánom és nem is akarok ezen változtatni. Nekem ez így jó! ilyenkor boldognak érzem magam! 

Az ajándékozásről az a véleményem, hogy nagyon szép szokás, mert mindenki szeret ajándékot kapni, én pl. adni is! 

Nem az a fontos, hogy mit kapok, hanem az. hogy gondoltak rám! Az sem baj ha az ajándék értéke csekély, de a szándék az felbecsülhetetlen számomra.

A legkedvesebb amit életem során kaptam ajándékot ilyenkor, az egy egyszerű só tartó olcsó kis porcelán, rajta a felirat, (só, bors) az ajándékozó keze munkája. A párját a "borsot", a Feleségem kapta ajándékba.

Azóta is őrizzük, mivel az a szándék amivel adta , annó, őszinte volt! Holott nem is használjuk, sőt az ajándékozóval is eltávolodtunk egymástól, egyébb gyarló emberi dolgok miatt!

Ennyit röviden, a "Várakozás" első napján!

 

Néhány adalék ezzel kapcsolatban:

 

 

"Az ünnep azé, aki várja." (Szabó T. Anna)

adventi.jpgAz  advent szó latin eredetű,  a megérkezést jelentő adventus szóból ered.

  Az ünnepet megelőző várakozás,  felkészülés időszaka.

MIKOR KEZDŐDIK AZ ADVENT?

Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hét  ez az időszak.  Kezdete november 30-a vagy a hozzá legközelebbi vasárnap. Karácsonyig tart.

MIÓTA LÉTEZIK AZ ADVENTI IDŐSZAK?

Az  5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a kezdetektől összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a  felkészülés és az ünneplés.  Eleinte négy,  később öt hétnyi időszak volt. VII. Gergely pápa rendelte el a négy vasárnapból álló időszakot.

Az adventi időszakban lakodalmat, zajos mulatságot nem tartottak - akárcsak nagyböjtben. 1611-ben a nagyszombati zsinat meg is tiltotta advent első vasárnapjától vízkeresztig az esküvők, zajos mulatságok tartását. A korábban kialakult nagyböjthöz hasonló bűnbánati és készületi időszak volt az advent, de nem olyan szigorú, mint a nagyböjt.

 

Pilinszky János: A várakozás szentsége

 

(részlet)

Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk. Persze, erről a várakozásról és erről a vágyódásról csak dadogva tudunk beszélni. Annál is inkább, mivel Isten valóban megtestesült közöttünk, vállalva a lét minden egyéb súlyát és megosztottságát. És mégis, túl idő és tér vastörvényén, melynek – megszületvén Betlehemben – maga a teremtő Isten is készséggel és véghetetlen önátadással vetette alá magát. Ádvent idején mi arra várakozunk és az után vágyhatunk: ami megtörtént, és akit kétezer esztendeje jól-rosszul a kezünk között tartunk. Vágyódunk utána és várakozunk rá, azzal, hogy Isten beleszületett az időbe, módunkban áll kiemelkedni az időből.Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.

 

Az advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka, az ünnepei előkészület lelki jellegére helyezte a hangsúlyt a kor, melyben az advent szokása kialakult. Szent idő: a várakozás és a reménykedés ideje.  Magyarországon a  Messiást váró hangulat alapja a hajnali  roráte volt . Magyar hagyomány  ugyanis a  roráte,  melyet angyali vagy aranyos misének is nevezték.

MILYEN ŐSI SZOKÁSOK KAPCSOLÓDNAK EHHEZ AZ IDŐSZAKHOZ?

Mint minden ünnephez, az adventhez is kapcsolódtak kereszténység előtti varázslatok,  főként a szerelmi varázslásokat kell megemlíteni.  Egy példa: ha egy eladó sorban levő leány hajnalban, a mise előtt három  pici darabot letépett a harangkötélből, s azt hajfonó pántlikájában viselte, farsang idején számíthatott arra, hogy bekötik a fejét ( a kötéllel együtt?).  

Milyen gyakran kellett vajon új harangkötelet venni? Roráte előtt  jártak a boszorkányok, ezért  ólat, istállót be kellett zárni még a  harangozás előtt.

Advent időszakához kapcsolódóan sok szép népi szokást ismerünk. Ilyen a Szállást keres a Szentcsalád vagy szentcsalád járás azaz  szentcsaládkilenced. Ez a szertartás a karácsonyi ünnep előtt kilenc napon át ismétlődik   .A szálláskereső  szent család tiszteletére  kilenc  család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a szent családot  ábrázoló képnek szállást adjanak, s  imádkoznak. A szokás Szlovéniában is él: a család ott is ünnepélyesen várja Mária szobrát. Más helyeken az ikon házról házra jár. Fogadására a család kimeszeli, kitakarítja a házat, előző napon böjtöt tart.

MIÓTA KÖTÜNK ADVENTI KOSZORÚT?

adventik.jpg
A koszorúkötés igen régi szokás.  Már a régi görögök is, mondhatjuk, hiszen Zeuszt tölgylombbal, Apollónt babérkoszorúval,  Démétert búzakalászokkal, Dionüszoszt természetesen szőlőkoszorúval ékesítették az antik világban, de már az óegyiptomiaknál is az istenek szenteltség jelképe volt  a koszorú.

A magyar néphagyományban Szent Iván napján virágokból kötöttek koszorút.  Az  aratás  végeztével az aratókoszórúval köszönték meg a munkások, ha  a gazda jól tartotta őket. A szüret végeztével szőlőből készült el a koszorú. 

adventhagy.jpgAz első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette. Láthatjuk, elég friss ez a hagyomány, és bizonyítja, hogy  születnek új jó szokások!  A leleményes hamburgi lelkész egy  gigantikus fenyőkoszorút függesztett a plafonra.  24 gyertyát tett rá, ezzel  utalt az ünnep valamennyi napjára.

Az adventi koszorút  kezdetben német protestánsok készítették, majd Ausztriában a katolikus lakosság körében is is népszerűvé vált. Magyarországon  is osztrák közreműködéssel került annyi más dologhoz hasonlóan. Hazánkban a rendszerváltás utáni években  alakult ki az adventi koszorú hagyománya.

 A kezdetekhez viszonyítva át is alakult, az ünnepi asztal ékessége lett, s a  gyertyák száma négyre, az adventi vasárnapok számára csökkent.  Eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertya alkotja, de ma már  számtalan  stílusban készülnek adventi koszorúk.Az ünnep nélkülözhetetlen szimbóluma lett, rengeteg változata létezik.

MIÓTA KÉSZÜLNEK ADVENTI NAPTÁRAK?

advn.jpgManapság közismertek az adventi naptárak, minden gyereknek " JÁR"  egy. Nem volt ez mindig így, ez egy  kifejezetten új szokás.

Honnan ered?

1851-ben egy kreatív  édesanya, Lang asszony  „találta fel“ az adventi naptárt. A kisfia ugyanis   folyton azt kérdezgette , mikor lesz már végre karácsony. Az anya, hogy lecsillapítsa a kisfiút, kis dobozkákat készített számára, melyek mindegyikébe  egy apró finomságot rejtett el. Minden nap egyet lehetett kibontani, megenni, s lehetett várni a másnapot.

 A kisfiú, Gerhard Lang  időközben felnőtt. Nem felejtette el a kis  meglepetés dobozokat. Arra gondolt, hogy más gyerekek is örülnének neki.  Igaza volt.   Amikor a  Reichold és Lang képzőművészeti intézmény résztulajdonosa lett,  elkészítették az első eladásra szánt naptárakat. A  kekszek helyett színes rajzokat használtak, amelyeket ki lehetett vágni és egy kartonra felragasztani. Ez úgy 100 éve történt.  Ma már könyvekből is meríthetünk ötleteket a készítéséhez. Az adventi naptár is biznisz lett, de az alkotó anyák is szárnyalnak, nagyon sok jó ötlettel kedveskednek a csemetéknek. Szükség is van a szülői leleményre, mert  a mai kölkök pont olyan türelmetlenül várják a karácsonyt  mint akik 100
éve voltak gyerekek. Mi hasonló  csizmácskákat töltünk meg, mint ezek itt:adventi_naptar__1.jpg

 

Művészet, vagy időtöltés?

2012.11.29 12:09

 

A hölgy akit bemutatnék időtöltésből kezdett „gobleint” varrni, de mivel ideje volt bőven, így kerekedett belőle ez a szép kis gyűjtemény.

Pungor Ferencné Baby nem gondolta volna, hogy az idő hasznossá tételével ilyen értéket halmozhat fel. (Igaz, ezt a fajta tevékenységet manapság nem fizetik meg!)

 

Miért kezdtél el varrni?

 

Vásározó kereskedőként dolgoztam abban az időben, és a holtidő kitöltéseként adtam a fejem erre a fajta munkálkodásra.

 

Mi volt az első munkád?

 

Mivel lovakkal, és versenyzéssel foglalkozott a családunk, egyértelműnek tűnt hogy a kép témája is ehhez kötődött. „Vadászlovaglás” a kép címe. Mivel az első munkám volt, és méretei is elég nagyok, így kíváncsi voltam rá mennyit kell böködnöm. Megszámoltam a lyukak számát. Elborzadtam! Na ezzel soha nem végzek! Gondoltam, mivel 86 0000 lyuk kitöltése nem kis feladat.

 

"Vadászlovaglás"

 

Mennyi idő alatt készült el a remekmű?

 

Pontosan nem tudom megmondani, ugyanis nem tudtam kivárni míg elkészül, ezért elkezdtem közben másik képeket is varrogatni. Természetesen kisebbeket, amelyek egy-két hét alatt elkészültek. Így láttam a munkám gyümölcsét viszonylag rövid idő alatt, és ez újabb erőt adott. Így a nagy „Mű”, (hittem én akkor!) egy-két hónapig készült. Ezután mindig több kép készült. Ezzel a módszerrel nem untam meg egy témát, mert mindig volt mellette több is, ami lefoglalt. 

 

Ezeknek is lovas témájuk volt?

 

Mint említettem jobbára ez volt a téma, de készültek más témával is. Tájképek, „Ferenc József” és „Sziszi”, „Évszakok”, „Cigány lány” és „Cigány fiú” . Ebben a sorozatban készítettem el Klaudia lányom arcképét is.

 

                                     "Sziszi"                                                    "Cigánylány"

                                    "Cigányfiú"                                      "Rákóczi"

                      

Mennyit érnek a képeid?

 

Ezeknek a képeknek nincs áruk, vagyis csak eszmei! Mind az én „gyermekem”, tehát nem eladók. Igaz egyszer egy nagyobb beruházásban gondolkodtunk, és gondoltam kiegészítem a beruházás költségét, és eladom a képek egy részét vagy talán mind, de hát nem igazán volt normális vevő, aki értékelte volna a munkám! Akit érdekelt volna, Ő azzal érvelt, hogy a „zsibin” pár száz forintért lehet venni. Csak azt felejtik el, amit nyugaton kidobnak, az mind molyette vagy sérült. Mivel textil, ezért időnként gondozásra szorul. Ezt sokan elfelejtik, vagy nem is gondolják. Aztán a Férjem, az-az Te is megrovásban részesítettél a rossz gondolat miatt. Tehát maradtak a falon! Már nem bánom!

 

                                    "Pihenőben"                         "Barokk udvar"

 

Azért elárulod mennyibe kerül egy ilyen fali dísz?

 

A bekerülési költséget mondom, mert az a biztos. Az alapkép nagyságtól függően, 3-4 ezer ft-tól, 20 000-30 000ft is lehet, ezenkívül a fonal, ami az alap 25-50%-a minőségtől függően. Aztán a keretezés még kb. annyi mint a kivarrt kép bekerülési költsége. Összegezve, egy 40x50cm-es kép mire a falra kerül, 13 000-15 000ft. És a munka akkor még hol is van? Ezenkívül az üveg sem mindegy milyet kérünk, mert a sima tükröződik, a mattnak pedig háromszor annyi az ára.-

Tehát nem olcsó mulatság ez a fajta időtöltés!

 

                           "Vizi vágta"                                      "Bucsu a parton"

 

 

Hát nem igazán!

 

Ezek szerint csak a család csodálhatja munkáidat, és persze a vendégek, akik az hozzánk látogatnak.

Igen! Habár a Férjem/Te egyszer indítványoztad, hogy egy kiállítás keretein belül mutassuk be a munkáimat, de nekünk kellett volna fizetni terembérlet és egyéb költség címén több tízezer forintot. Így aztán ez is elmaradt! Jelesebb ünnepeken ajándékba szoktam még adni egyet-kettőt, de ez nem számottevő.

 

Melyik a kedvenc munkád, és miért?

 

Hogy miért? Talán azért mert a legtöbbet szenvedtem velük a készítés közben, ugyanis ekkora képet forgatni munka közben sem egyszerű feladat, meg aztán a legszebbek is. Nevesítve, az „Aranyalma”, ami vallási jellegű, és a mérete sem semmi, hiszen egy teljes falat is ki tudna tölteni. A másik pedig az „Ikerlányok”. Ezen két 7-8 év körüli lány van egy nagy bernáthegyi kutyával. Igaz ez valamivel kisebb az elődjénél, de ez is a szívem csücske! Tetszik is mindenkinek!

 

                                        "Aranyalma"                                "Ikerlányok"

 

Tudom már nem foglalkozol ezen remek képek készítésével! Miért?

 

Teljesen más jellegű a mostani munkám, így nincs időm, meg aztán a szememnek sem tett jót a sok varrás. Mindent egybevetve már csak a magunk örömére gyönyörködünk a képeimben.

 

Köszönöm, hogy elmondtad a gondolataidat és mivel én naponta találkozom ezekkel a gyönyörűségekkel, úgy gondolta másoknak is tudni kell arról, mi rejtőzik a „falainkon belül!

 

Szívesen tettem, ha segítettem örülök!

 

Érdemes volt, szép korszaka volt az életemnek!

2012.11.28 12:51

Bemutatnám Vas megye egyik hölgy lovasát és a verseny élményeinket, melyek értek minket 1998- 2004 között, mint „távlovasok”, értünk el szép eredményeket.

 

Stifterné Vinkovics Klaudia, átlagos huszonéves lány, aki az állatokhoz való kötődést otthonról hozta, mivel otthonuk, kutyákkal, nyulakkal, apró állatokkal volt tele. Így őt is „átjárta” az állatokhoz való kötődés. Kutyáikkal állandó résztvevői voltak hazai és nemzetközi kiállításoknak. Tenyészetükből több díj nyertes kutya került ki.

Amikor úgy döntött a „családi” tanács,hogy lovakat vesznek, és próbálnak egészségesen élni és szórakozni. Megtanult lovagolni, időközben azonban járva a lovasversenyeket, kedvet kapott részt venni a megmérettetéseken. Mellőzve minden hasonló korú hölgy természetes szórakozását, baráti társaságok időtöltését, a lovaknak, és a lovassportnak szentelte minden szabad idejét, majd később éveit is. Mindent a lovaglás mögé rendelt, ami más embereknek természetes időtöltés. Állandó éjszakai munkát vállalt azért, hogy a versenyekre fel tudja készíteni lovait, és saját magát. Minden nap kettő lovat lovagolt, napi 4-5 órát töltött nyeregben. Családja természetesen mindenben támogatta, ami erkölcsileg és főleg anyagiakban is megnyilvánult. Mire feleszméltek, már nyolc ló szaladgált a karámokban. Ez az életforma a család minden szabadidejét és anyagi forrását próbára tette. Igaz a lovak elég tekintélyes összeget képviseltek, de ez veszélyes befektetés, mert egy szempillantás alatt elértéktelenedik egy ló, ha lesérül. Sponzor csak a család volt, mert a lovassport nem olyan nézettségnek örvend mint, mondjuk a foci.

Az első két évet díjugratással töltötte, amiben mint „kezdő lovas” megyei második helyezést ért el.!

Ezt az eredményt köszönheti elsősorban „Go-Shell”-nek, az angol telivér heréltnek, aki 12 évesen vette hátára Klaudiát , de előtte szép sikerekre vitte Saller Gábor olimpiai lovast is az EB.-n. Ezenkívül, de nem utolsó sorban köszönhetik ezt a sikert Fazekas István „Fazék”-nak, aki heti két alkalommal segítette ugrómunkájukat.

 

"Go-Shell" 12 éves angol telivér herélt, Klaudiával a nyergében.
 

Két év után 2000 októberében felkérést kapott, hogy egy „amatőr” 20 km-es távon induljon el Izsákon, egyéb lovas hiányában, mint távlovas. Elindult! A második hely megszerzése nagy „lökést” adott a továbbiakhoz, pedig az 55 perc alatt megtett 20km jócskán elfogyasztotta a filigrám, de kitartó lány erejét.

- Ez nem az én sportom!- Volt az első szava, mikor leszállt a nyeregből. Persze akkor jött csak rá

hogy ez a része a „lovazásnak” teljesen más munkát kíván a lovastól, mint amit azelőtt csinált.

De azért boldog volt, mert élete első „távlovas” versenyén ez szép eredmény, hisz maga mögé utasította az ország nem egy jó, és rutinos távlovasát. A hazavezető úton azért már dédelgette álmait, igaz csak tudat alatt.

Jött a tél, és a lovai a megérdemelt téli pihenőt töltötték, de Klaudia előhozakodott a nagy elhatározással a családja előtt.  -Úgy gondoltam megpróbálom a távlovaglást.- Mondta félszegen.

-Biztos vagy benne?- volt a válasz, kérdés formájában.

- Igen! „Maffia” úgy érzem jó lesz ide is.-

„Maffia Moonro” az angol telivér herélt már bizonyította, hogy versenyre született. Nyert már

egynapos „militári” versenyt, „ugróban” megyei „kezdő ló”- ként bajnok volt, tehát igazi „paripa” a javából.

Tél végén megkezdődtek az alapozási munkák és a felkészítés is kezdetét vette. Az ifjú hölgy most szembesült a ténnyel, hogy amit idáig csinált az csak „lovacskázás” volt. Nap mint nap órákig állt a nyeregben, mert ebben a műfajban nem ildomos leülni, hiszen ezzel is fárasztjuk a lovunkat. De Ők csak edzettek, edzettek és rótták a kilométereket naphosszat.

 

"Maffia Moonro" 8 éves angol telivér herélt, egy távlovas verseny rajtjánál.

 

Április elején aztán elérkeztek azok az idők, mikor felkészülten ló és lovas elindult a versenyzés fárasztó, embert és állatot nem kímélő rögös útján. Jöttek a sikerek, versenyről, versenyre. Az első ötben benne voltak mind addig, mígnem az Izsáki versenyen egy másik „sporttárs” hátulról bele nem szaladt „Maffia” farába. A ló megijedt, megugrott, Klaudia nem számított az őket ért „lökésre” és leesett .„Maffia” elrohant a másik ló után, mivel a „spori”, megállás nélkül tovaszáguldott. „Sportszerűen”!!!

Mikor az összes ló beérkezett, akkor tudták meg a csapat társak, hogy a ló elveszett!!! Keresésére indultak, de a pusztán nem lehetett megfogni, hiába látták többször is, elfutott, nem várta be gazdáit.

Az est leszálltával felhagytak a kereséssel, és hiába kaptak ígéretet rá hogy másnap újra keresésére indulnak és a rendőrség is keresni fogja, kezdett tudatosulni bennük, hogy a ló nem kerül már haza.

Szótlanul jöttek hazáig, és itthon sem beszéltek az esetről napokig. Fel kellet dolgozni ezt a traumát, hisz' minden egyes ló családtagnak számított a családban.

Pár hét elteltével a „versenyszellem” felülkerekedett a bánaton, és az ifjú lány munkába fogta „Kerozin Kusid”-ot, amely ló egy „hasban” importált angló-arab herélt volt. Na ez a ló tényleg a futásra termett! A 60km-es távot, egy óra, ötven perc alatt tudta teljesíteni, de a 80km-en is három óra, és nyolc percet tudott. Ezekkel az eredményekkel mindig az „elitben” végzett, sőt győzött is.

A ló sikerességét látva vételi ajánlatot tett rá Ódor Lajos, az „Ódor-team” tulajdonosa, aki nem szívesen látta azokat a lovakat a közelébe, melyek jobban teljesítenek mint az ővéi. Így pár hét, több üzleti tárgyalás után meg is vásárolta Kusidot.

De itt még nincs vége a történek, mert otthon már felkészülten várta a „bevetést” „Dárius” a shagya herélt, amely méreteivel és küllemével elkápráztatott mindenkit. Bevetésre került!!

 

Darius és Klaudia

 

Berobbant a köztudatba, hogy ez a lány bármit vesz elő a „tarsolyból”, az mind az élvonalban végez, és érett már a nemzetközi megmérettetésre is röpke 2-3 elteltével.

Bábolnán a „Pan európai kupa” sorozat első állomásán, a 80km-re úgy neveztek, hogy Klaudia úgy tudta az utolsó percig, hogy 60-on indulnak. Természetesen a ló 80-90km-re volt készítve a háttérben, de mivel volt egy kis önbizalom hiány a lovasban, nem akarták az edzői tudatosan „elrémiszteni”.

Furcsa volt, hogy egy szinte a semmiből jön egy szerény, ismeretlen hölgy, akinek a verseny közben komoly, évek óta az élvonalban résztvevők csak a hátát látják.

Szóval a nevezés után Klaudia csak azt kérdezte tőlem, hogy Dárius fogja-e bírni a hosszabb távot.

Megnyugtattuk, hogy mi már hetekkel ezelőtt tudtuk a távot és nem lesz baj.

Másnap hajnalban el is rajtolt a nemzetközi mezőny! A csapat folyamatosan ingázott az ellenőrző pontok és a központi tábor között, mert máshol nem lehet segítséget nyújtani. (itatni, patkót vissza ütni, etetni, stb.) Így telt a nap, a kora délutáni órákig!

Az utolsó etapon sajnos kiesett Ódor Gergő, mivel lova nem tudta hozni a „kötelező” egészségügyi vizsgálatot, így csak biztatni tudta az egyetlen Magyart, aki még versenyben volt.

Aztán az utolsó 15 km-hez közeledve, más csak egy cseh versenyző volt Klaudia és Darius előtt, kb 200-250 m-re. Ez elég nagy távolságnak számít, mikor a lovak egész nap rótták már a km-eket.

Hozzájött még a stressz, a 30-32 fok meleg! Gondoljuk végig!!!! De aki nem szégyenli, kipróbálhatja, hogy a síelők által használt „tojás ülést” csak 3-5 percig csinálják, úgy hogy közben egy kicsit rugóznak fel-le kb. 15-20 cm-t. Rá lehet jönni hamar, hogy ezt órákon keresztül csinálni mennyire egyszerű. Mert volt aki azt mondta, - nem nehéz az hiszen csak ülni kell!-

De a két ló között a távolság egyre csak csökkent, mígnem az utolsó 3 km-nél úton érték a cseh urat. Szóba elegyedtek, (németül) mert itt már ilyenkor a versenyzők már tisztelik egymást.

Az úr ajánlatára Klaudia elfogadta a felvetést, hogy ne hajszolják a lovaikat egy ilyen fárasztó verseny végén, hanem kézen fogva, holtversenyben lovagoljanak át a célszalagon, már csak azért is mivel az ellenfél csak most indult először versenyen ezzel a lóval, mivel most vásárolta.

A 300 000 Ft díjazáson meg megosztoznak!

Így is történt! Az utolsó 200 m-t egymás mellett, kézen fogva lovagoltak át a célvonalon!

Mivel azonban volt egy „célbíró” és Darius méreteiben is sokkal termetesebb volt a másik lónál, az Ő feje ért át először a vonalon. Tehát mivel a Magyar páros startszámát mondta először a jegyzőkönyvbe a bíró, így Ők lettek a győztesek.

Most jött még csak a komoly feladat, miszerint, 30 percen belül a lovunkat „formába kellett hozni”, hogy a kötelező eü. vizsgálaton átmenjen!

A 29. percben vittük a háromtagú Magyar orvosi team elé, akik mindenben jónak találták Darius értékeit, de a „Fő bíró” azt állította, hogy sánta! Ebben az esetben a szabályok azt írják elő, hogy + egy bírót/orvost kell a már meglévő 3 mellé tenni, hogy újból megmozgassák a lovat előttük. A negyedik bíró/orvos egy Osztrák úr viszont a második vizsgálatot követően azt mondta ki ,hogy Darius nem megy „tisztán”, tehát sánta! Ebben az esetben viszont a „Fő bíró” szava a döntő!

Vége volt mindennek! Hiába volt a 3 hónap felkészülés, a nem kevés nevezési díj, a három nap költsége, mert lovat KIZÁRTÁK!!!!

A nézők, akik általában ilyen helyen mind vagy valamelyik csapat tagja, vagy már kiesett versenyző, de biztosan lótartó fel voltak háborodva, mert Darius azon kívül hogy fáradt volt, nem volt sánta.!

Utólag derült ki, hogy miért is kellett elveszíteni ezt a versenyt!

A kizárásnak nagyon prózai okai voltak, mert a későbbi győztes lovat, pont ez a „Fő bírónő” adta el a későbbi győztesnek az utólagosan beállított bíró/orvossal közösen!!! Természetesen nem a Magyarországon megszokott áron! Nem engedhették meg tehát, hogy meg legyen verve a „sláger” ló, amely előtte évben a Francia bajnokságban végzett az élen! Sőt a negyedikként beállt Osztrák bíró/orvos tulajdona volt az eladás előtt, miszerint az Osztrák bajnokságban is nyert már két-három versenyt.

Ez a tény azonban elvette Klaudia és edzője Pungor „Phartus” Ferenc kedvét, de főleg Klaudiáét. Abban az évben bár még végig versenyezte a szezont, további szép eredményekkel, de a tavaszi kezdést már nem vállalta.

Érthető is volt, mert az eredményes, mégis elúszott komoly versenyét, egyik kedvenc lova elvesztés és a sérülésekkel tarkított felkészülést végiggondolva. Nem is beszélve a lovankénti 8500km-es éves futásról. Pénzt, időt, munkát, nem is említve!!!

Zárásként csak annyit, hogy a pár versenyzésben töltött év alatt, 42 szer álltunk a dobogón! A többi helyezésről nem is beszélve.

 

Eredményeink

 

Nem tudja senki és semmi pótolni azt az érzést, mikor lovasunk és lovunk saját magához mérten jól teljesített! Itt soha nem vettük figyelembe az eredményeket, mert azok csak a plusz voltak!

Nem szégyeljük, de Szinte mindig a könnyeinkkel küszködtünk!

Természetesen az évek alatt átélt élmények közzététele jóval több időt vennének igénybe, de nem szeretnék senkit az én élményeimmel untatni. Ezért próbáltam „távirati” stílusban megosztani azokat az olvasóval.

Szép volt, jó volt, fárasztó volt, de megérte!

 

Ezek az egyedek még bevetésre vártak, az alap képzésük meg is történt, de "bevetésre" nem kerültek.

 

            "Zamárdi" Arab telivér herélt,                     "Pascal" 75%-ban ahal thekini herélt,

        Dr. Lázár Antallal volt 90-120 km-es                        csak alap képzése volt.

              Távú verseny helyezettje.                               

 

Ebből látszik, hogy min. két évre megvolt az utánpótlás.  "Ember tervez, a Teremtő végez" !

 

Ui.: Midezt kiegészíteném azzal, hogy nem volt semilyen "lovas" múltunk, minden végzettséget, tudást, abszolut önszorgalomból és álat szeretetből csinálta az egész családunk!

 

Pungor „Phartus” Ferenc

Spanyol Masztiff kutyák

2012.11.22 12:42

 

Spanyol masztiff Fajtahonosító!

 

"Pizzaro" HPJ, 3xCAC, CACIB, HFGY

 

Ezt a fajtát, a Nejemmel együt elsőként hoztuk be az országba, így mint "fajta honosító" vagyunk nyílvántartva.

Komoly gondot okozott a spanyol tenyésztők megkeresése, mivel azokat a hírdetéseket melyeket találtunk, vagy nem lehetett elérni, vagy nem is léteztek. (Net akkoriban még nem volt ennyire elterjedve!) Így másként közelítettük meg a kérdést, tehát valakit kellett keresni, aki tud magyarul, kint él, és hajlandó is segíteni.

Bíró Imrét javallotta egy ismerős, aki abban az időben Leonban élt, és ott kézilabdázott. Ismeretlenűl felhívtam Imrét és elmondtam Neki, mit szeretnék Tőle kérni. Ő nagyon meglepődött, és elmondta, hogy Ő a kutyákról annyit tud, hogy harapnak. soha semilyen kapcsolata nem volt kutyákkak, de meglátja mit tehet és majd jelentkezik. Ebben maradtunk. 

 

Imre Barátom kisfiával


Elég hosszú idő eltelt, mígnem Imre jelentkezett és közölte hogy 4-5 tenyészetet keresett fel, ahol vannak is kölykök. Ezek minőségileg különbözőek voltak. A kiutazásunkat, közel másfél év háttérmunkát követően, 1995. április végére terveztük meg, a megbeszélt részletek alapján.

Eljött az indulás napja! Autóba űltünk és indultunk! A távolság 3000 km! Gond annyi merült fel, hogy előtte február végén vásároltunk egy új astrát, és ha az oda-vissza út 6-7 ezer kilóméterjét hozzáadjuk a már az autóban lévő 4000-hez, úgy elkerüljük a 5000-et, sőt még a 10000-t is valószínüleg, mikor az autót a kötelező átvizsgálásokra kellett volna vinni. Engedélyt kellett kérni a forgalmazótól, hogy indúlhatunk-e. Megkaptuk!

Elindúltunk! Ketten a Nejemmel, 4-5 alkammal, mikor tankoltunk, mindig cseréltünk a vezetésben, így 29 óra elteltével megérkeztünk Leonba. Az úton közben volt egy érdekes esemény. Reggel 6-7 óra körül megálltunk tankolni Zaragoza külvárosában, (Ápr. 27. a külső hőmérséklet 16-18 fok) Rövid újjú polóban voltunk mindketten. Tankolás után bementünk fizetni, kávézni és meglepődve tapasztaltuk, hogy az ott lévők egytől-egyig téli kabátban és irha kabátban voltak öltözve. Mikor mi beléptünk, minden szem ránk szegeződött, összesúgtak és volt egy társaság, akik közül ketten kimentek, körbejárták az autónkat, megnézték honnan jöttünk.  Szóval ez is azt bizonyítja mennyire különbözőek vagyunk mi emberek, pedig "csak" 3000 km van köztünk. Akkor milyenek lehetnek azok, akik több 10000km távolságban élnek tőlünk.

Tehát megérkeztünk!

Leon bejáratát úgy képzeljük el, hogy egy hatalmas körforgalomba fut be két autópálya és két fő út. Maga a körforgalom központi köre kb. 300-350m átmérőjű füves terület, a közepén 6-8 fából álló kis liget, a ligetben fóliából sátor forma építmény, a fák között ruhaszrító kötélen ruhák lengedeztek a meleg szélben.  A széleken körbe áruházak, bevásárló központok. Három sugár út ment be a városba innen. Képzeljük el milyen hömpölygő forgalommmal találtuk magunkat szembe.

Imrével ugy beszéltük meg hogy reggel 9 óra körül érkezünk a körforgalomba. csak mi azt felejtettük el, hogy ott megállni nem egyszerű és Imrét a felesége kitette, hogy majd mi felvesszük. 

Ebből az következett, hogy mi köröztünk, Imre pedig mikor megérkezett, figyelte az autónkat, redszámunkat. Mire megláttuk egymást, mi mentünk vagy 4 kört, Ő pedig az út szélén ugrált, integetett. Szóval elég vicces találkozó volt. 

Utólag is nagyon köszönöm vendéglátónknak a szíves fogadtatást, amiben részünk volt, mert Barátunk rendelkezésünkre bocsájtott egy szobát a lakásából arra a pár napra, míg ott voltunk. 

A rövid pihenés, toalett redbe szedése után bőséges ebédben volt részünk. A hosszú utazás és az ebéd után szívünk szerint lepihentünk volna, de a kiváncsíság erőssebbnek bizonyúlt a fáradtságnál és a kora délutáni órákban már mentünk is az első helyszínre.

Imre nagyon tudatosan úgy állította össze a programot, hogy a minősségi sorrendet betartva "csepegtette" az információkat. Tehát az első állomás egy Pásztor ember volt a hegyekben, Leontól 10-15 km-re, ahol tipikusan birkák, juh hodályok és kb. 7-800 birka pihent a félig kiszáradt satnya füvön. Kutyát nem láttunk egyet sem! Kérdeztük is a Gazdát, holvannak a kutyák? Mert mi nem birkát szeretnénk venni.

Egy füttyszóra viszont, a többszáz pihenő birka közül 15-20 hatalmas kutyafej emelkedett fel szétszórtan. A következő más hangfekvésű füttyre lassú komótos ügetésben az összes ott volt mellettünk.

Imre, aki mint előbb említettem nem volt "kutyás", össze is rezzent a laikus ember természetes módján és maga köré gyűjtötte a gyermekeit.

Hát a szemlélt jószágok minőségileg ténylegesen is hagytak kivánni valót maguk után, de legalább láttuk milyen "alapból" kerültek ki a tudatosan tenyésztett  egyedek. Amit itt láttunk, az hagyományos szinte kontroll nélkül szaporodott példányok voltak, melyeket munkára szelektáltak. Arra viszont rendkívül megbizhatónak bizonyultak. "Papírjaik" abszolut nem voltak, (egészségügyi könyv, Származási lap) persze annyi kiderűlt a vendéglátónk sport orvosától, hogy a fajtát kb. 1970-ben kezdte tudatosan tenyészteni egy leoni család. de erről még később írok még.

Volt néhány elég "gyenge" kölyök, amikből nem kivántunk vásárolni. Mondtam is magunk között, ha az összes ilyen lesz, inkább haza megyünk kölyök nélkül. erre Imre megnyugtatott, hogy nyugodjak meg, mert lesz számomra tetszetős kölyök. Akkor igazán nem bíztam benne, de Neki ezt akkor nem mondtam.

Megköszöntük a Gazdának, hogy raboltuk az idejét és vissza indultunk a városba. 

Visszafelé jövet az egyik faluban olyat láttunk, amit nem felejtünk el soha! Egy gyönyörű faragott erkélyes, balkonos ház mellett kb. 4 méterre, egy romos félig összedölt régi lakóépület, berogyott tetővel! Kérdeztük Imrét, hogy is van ez?

Ő elmondta, hogy ott azt tartják, hogy a bontás legalább annyi munka és pénz, mint az építkezés. A természet meg úgy is elvégzi ezt a feladtot!

Érdekes felfogás, de van benne logika.

Tovább nézegetve a faluban, egy talán 30-40 éves ház szerkezete hívta fel magára a figyelmet. Itt az volt számunkra a szokatlan, hogy az alsó szint egy istáló volt, ahova éppen akkor hajtották be a teheneket. A felső szinten pedig volt a lakás rész. Szép balkon ládákkal, faragott erkéllyel! Kérdésünkre Imi azt válaszolta, itt ez a szokás a falusi házaknál, ahol állatokat tartanak, mert az istáló alulról melegíti a lakást, így nem kell nagyon fűteni télen. (azon a vidéken a leghidegebb téli napokon sem esik a hőmérséklet 3 7-8 fok alá!) De jobban szemügyre véve a régebbi portákat, mind így épült.

Visszaérvén Leonba már be esteledett, így alig vártuk, hogy pihenőre vonuljunk, hisz' nagyon hosszú volt az elmúlt két nap.

Másnap kora reggel megint csak egy meglepetés várt bennünket!

A reggeli ébredezés után kávét szerettünk volna inni, de a Vendéglátóink sajnos nem kávéztak, így Imre azt mondta ugorjunk le a velük szemben lévő kávézóba. A nyitást az ajtóban vártuk, mivel a latin vérmérséklet szerint 9-kor nyitottak. Jött is a csinos hölgyemény és szívesen invitált bennünket, főleg, hogy megtudta külföldiek vagyunk. Fözött is olyan kávét, hogy "csiklandott" tőle a színvünk!

De a meglepetés már a belépeskor ért bennünk!  

A padló teis-tele volt szórva azokkal a háromszög alaku kicsi szalvéta darabokkal, melyek ki vannak rakva a pultra. Ugyanis ott az a trendi, hogy kissebb tortilla szeletek vannak kirakva, mellé fogpiszkáló és a már említett szalvéta. Ezeket ingyen lehet a fogyasztott ital mellé kapni. De az elhasznált "szemetet" a padozatra dobja mindenki.

Takarítani sem este záróra után takarítanak, hanem reggel nyitáskor! Közben meg már szálingóznak a vendégek. 

Hát ez számunkra nagyon fura volt!

A kávézás után reggeli és elindultunk egy kis sétára a városban, mivel du.-tán volt a következő tenyészetben a "randi".

ami nagyon szembe tűnő volt, hogy a Magyar árakhoz képest minden a fordítottja volt. Ami itt olcsó, ott drága! Ez mindenre vonatkozott!!

A panel házban pl. a földszinti lakás volt nagyságrendekkel olcsóbb, mint a 10. emelet. Magyarázata Ő szerintük, hogy a földszinten nem lehet ablakot nyitni a por és a zaj miatt. Nem is beszélve a biztonságról. A járdák voltak még nagyon szükek, mert

 

Hamarosan folytatom....

 

A következő cikk a Molosser Szaklapban jelent meg.....

 

Pungor Ferenc, Tilosaljai kennel

Pungor Ferenc a Tilos aljai kennelben már több fajtát tenyésztett, foglalkozott dobermannal, bullmasztiffal, fila brazilieróval és még több fajta is megtalálható volt tenyészetében.

 

Az 1990-es évek közepén egy spanyolországi nyaralás során a Costa Brava-n találkozott először a spanyol masztiffal. A barátokkal való kisvárosi séta során egy húsüzletben figyelt fel egy kutyára, amely 80-85 cm magas, szellős, vékony testfelépítésű kutya volt. Helyi kutyás újságokat vásároltak és keresték a fajtára vonatkozó cikkeket, fotókat, vajon milyen fajta lehet ez a spanyol óriás? Néhány címet találtak, ezen az úton indultak el. A megadott címen nem volt fellelhető a fajta, nem létező címeket közölt a lap.

Hazatérve a szakirodalomban folytatták a fajta megismerését. A magyar kinológiai irodalom két spanyol molosszust említett:

  • a spanyol masztiffot, és

  • a pireneusi masztiffot.

Ezek után úgy döntöttek, hogy a spanyol masztiff után helyi kapcsolatokat is igénybe vesznek. Bíró Imre a magyar kézilabda válogatott (akkori) kapusa, akkor épp a León-ban játszott, így az ő segítségét vették igénybe a továbbiakban. Imre a csapat orvosa közbenjárásával kutatta fel a spanyol tenyésztőket.

Ferenc 1995. április 28-án már célirányosan spanyol tenyésztőkhöz ment vissza Spanyolországba. Pásztoroknál a nyáj mellett dolgozó kutyák nem feleltek meg elvárásainak. A hegyi kutyák szabadon szaporodnak, tenyésztési célok nélkül, így minőségben messze álltak a városi tenyészetekben látott „törzskönyvezett” kutyáktól.

A kan kutyát, Pizzaro-t, egy gróf tenyészetéből vásárolta, ahol 8-10 felnőtt masztiff volt és 3 kan kölyök, melyből a tenyésztő ajánlására a kiállítási minőségűt hozta el. Ez a kutya rendkívül típusos lett, később egy svéd bírónő is felfigyelt rá egy kiállításon, és tudta honnét, kitől származik. Az 1996-os budapesti Világkiállításon a ring széléről nem a világgyőztes kutyát csodálta a közönség, hanem Pizzarot, aki fiatal kora ellenére legalább 10 cm-rel magasabb volt, ekkor sajnos nem lett benevezve, mert a tenyészetben akkor „tüzelő” szukák miatt Pizzáró nem evett megfelelően, így nem volt „kiállítási kondícíóban”, pedig Világgyőztes is lehetett volna…

A következő tenyésztő, akit felkeresett egy motorkerékpár-kereskedő, ahol 7-8 öthetes kiskutya volt, szopornyicával fertőzve, gyógyszeres kezelés alatt és még 1 hét volt elválasztásig. Mivel a szülők típusosak voltak 1 hét várakozás után egy szukát megvásárolt (ebből a kennelből már Világgyőztes kutya is kikerült már ekkor).

Az első magyar alomban a két import kutya, Pizzaro és Inez párosításából 11 kiskutya született, melyet a szuka gondosan felnevelt. Az 1996-os augusztusi „A kutya” újságban a MASZTIFF rovatban a következő hirdetés jelent meg:

 

Ritka és mutatós fajták kedvelői figyelem!

Magyarországon először kaphatók az egyedülálló mastin espanol (spanyol masztiff) kölyökkutyák. Rendkívül impozáns, nagytestű, őrző-védő fajta!

Érdeklődni: Pungor Ferenc, 9700 Szombathely, Erdei iskola.

 

A kiskutyák többsége Oroszországba került, 1-2 kutya viszont Magyarországon maradt, közülük Tilosaljai Pompadur a budapesti Derby-n nyílt osztályban CAC, HDGY lett. Apja, Pizzaro de las Canadas CAC HFGY címet ért el.

Ebben az időben Közép-Európában, Szlovákiában voltak még spanyol masztiff kutyák.

A kutyák közül Pizzaro élt viszonylag hosszabb ideig, a többi sajnos 3-4 év elteltével elpusztult „hasvízkórban”. Ferenc később felhagyott a spanyol masztiffok tenyésztésével, ezen kutyák rövid élettartama, és a „honi” érdektelenség miatt.

 

A cikket írta:

Első bejegyzés

2012.11.21 12:14

Ma elindítottam a blogomat. Kérem kövesse figyelemmel, igyekszem mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2