Interjú Peter Weiss Szovákia Magyarországi nagykövetével. (még Jobbik tagként!!!!)

2012.12.14 10:52

 

Exkluzív interjú Peter Weiss

Szlovákia Magyar nagykövetével!

 

 

 

-Adjon az ISTEN Nagykövet úr!

 

-Jó napot!

 

-A citistar.hu munkatársaként szeretnék néhány kérdést feltenni!

 

-Tessék csak!

 

-Először is szeretnénk megtudni, mi lenne Őn szerint a megoldás? Hogy tudnánk megoldani a MAGYAR- Szlovák vitát?

 

-Ugyanúgy, ahogy ez ma este történik! Tehát ahogy ma erre példa van, ugyan úgy lehet a MAGYAR-Szlovák kapcsolatokat ápolni.

Elsősorban mindenképpen meg kell ismerni egymást, minden szinten kommunikálni kell egymással. Mindenképpen kapcsolatokat kell kialakítani, és olyan helyeken is kommunikálni kell, amely magas Európai szintű, politikai színtérre vonatkozik. Muszáj olyan dialógusokat, olyan beszélgetéseket is realizálnunk, megvalósítanunk amelyet magas szintű politikusok most elkerülnek. És mindenképpen olyan kapcsolatokra is szükség van, társadalmi szinten is magasan van. Nagyon hálás és jóérzésű dolog azt látni, hogy itt „nyugat” MAGYARORSZÁGON is ilyen nagy érdeklődés van a Szlovák filmek iránt. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra és nagyon jó érzés hogy bemutathatom itt MAGYARORSZÁGON az egyik legnevesebb filmrendezőt, Juraj Jakubiskot, Ezen kívül az is hihetetlen jó érzéssel tölt el, hogy a Bátori Erzsébet című filmet itt prezentálhatjuk Szombathelyen, ami egyébként Szlovákia legnézettebb filmje volt. Ez egy olyan film amely egy részletét mutatja be a MAGYAR, ill. a Szlovák történelemnek. Egyébként nem csak abban van a jelentősége hogy Jakubisko úrnak ez a legjobb filmje, és Jakubisko úr megcsinálta azt amire a MAGYAR és Szlovák közös történelemre szüksége van, ill. a MAGYAROKNAK, Szlovákoknak is szüksége van. Széttört egy mítosz, tehát bemutatta reálisan ennek a történelmi szereplőnek a szerepét. Tehát Bátori Erzsébet személyét úgy mutatta be mint egy komplikált asszonynak a személyét és nem mint egy „véreskezű” gyilkost. Ugyanúgy, ahogy nekünk megmutatta, amit én gyerek koromban olvastam, a Roman Nyizsnyeski című könyvet.

 

-Arra szeretnénk még választ kapni, hogy Szlovákiában is terveznek-e hasonló rendezvényt, MAGYAR filmekkel, MAGYAR rendezőkkel?

 

-Arra emlékszem hogy voltak mindig bemutatóik a MAGYAR filmeknek Szlovákiában és vannak is.Cseh országban is minden évben, és van erre hely, idő, tér hogy ez megvalósítható legyen Szlovákiában is. Ezenkívül MAGYARORSZÁGNAK is van akkora filmművészete, hogy Szlovákiában is nagy számú nézőközönség lenne rá kíváncsi. Nagyon fontos tényező hogy ez a bemutató nem Budapesten, hanem Szombathelyen történik. Ugyan úgy ahogy Szlovákiában szokták mondani, hogy „Bratislava nem egész Szlovákiát jelenti!”, úgy gondolom Budapest sem az egész MAGYARORSZÁGOT jelenti. Itt is vannak olyan emberek, akik érdeklődnek a Szlovák filmművészet ill. a művészetek iránt, és minek után Szlovákia is Európai szinten is bent van, tehát az Európai-unió nemzetének számít.

 

-Következő kérdésem az lenne, mi a véleménye Ficó Miniszter elnök úr legutóbbi kijelentéséről? 

 

-Sajnos mennem kell! Erre már nem kívánok válaszolni!

 

-Legyen szíves ne menjen el, most jönnének az „izgalmas” kérdések! 

 

-Mennem kell!

 

-Pedig szerettem volna megkérdezni, mit szól a „felvidéki” MAGYAR verésekhez, Az agyonvert MAGYAR lány Marina Hedvig esetéhez, ami bejárta a „világsajtót!? 

 

-Mit terveznek tenni a „nyelvtörvénnyel”, ami a MAGYAROKKAL szemben megalázó, és mi a helyzet a „Dunaszerdahelyi” rendőri túlkapásról, ahol MAGYAR állampolgárokat vertek félholtra!?

 

-Kérem ne fusson el! Vagy kényesek a feltett kérdések?

 

-Ne jöjjön utánam!

 

-Sajnos elköszönni nem tudtam, mert Weiss úr „elillant” ! Nagyon sajnálom!

Az interjút készítette: Pungor "Phartus" Ferenc